10 najčešćih pogrešaka koje motociklisti čine

Ovo su samo neke od isprika koje vozači govore sebi i drugima kako bi opravdali nenošenje kompletne opreme.

Ne nose kompletnu opremu

  • "Prevruće je."
  • “Ne mogu si to priuštiti.”
  • “Idem samo na kratku vožnju.”

Ovo su samo neke od isprika koje vozači govore sebi i drugima kako bi opravdali nenošenje kompletne opreme. Bez obzira na temperaturu, cijenu ili udaljenost, posljedice nošenja majice i traperica bit će daleko gore ako padnete. Vrijeme ne bi trebalo diktirati vašu sigurnost. Ako si ne možete priuštiti punu opremu, stvarno ne možete priuštiti niti bolničke račune. Možete upasti u nesreću na prvom znaku za zaustavljanje u vašem kvartu ili na raskrižju udaljenom 100 kilometara; bez obzira na sve, nosite kompletnu opremu.

Ne vježbate (vožnju)

Znam motocikliste koji voze 30 godina, ali su još uvijek na početničkoj razini u vještini i razumijevanju. Vožnja nije vježbanje. Vježbanje je usmjerena pozornost na određenu vještinu kako bi se steklo iskustveno razumijevanje kako ili zašto nešto funkcionira. Često pitam vozače prije grupne vožnje: “Kada ste zadnji put vježbali kočenje u nuždi?” Devet puta od 10 odgovor je: “Ne vježbam.” Na što ja odgovaram: “U redu, dobro ne voziš iza mene.” Kako netko može očekivati da će postati bolji u bilo kojoj tehnici koju je naučio ako je ne vježba? Kočenje na cesti, odabir linije, skretanje pri maloj brzini, položaj tijela, vid, kontrola gasa, kočenje itd.? Odvojite vrijeme za vježbanje.

Stavljanje motocikla u neutralni položaj na semaforu

Dok stojite na semaforu, primijetite da automobil iza vas ne usporava dovoljno brzo. Jeste li spremni djelovati? Stavljanje motocikla u neutralan položaj je samo lijenost. Više puta od kada sam počeo voziti morao sam se maknuti s puta kako bih izbjegao da me netko ne udari straga. Nećete imati vremena povući kvačilo, prebaciti u niži stupanj prijenosa do prvog, pronaći put za bijeg, a zatim brzo krenuti tamo ako je potrebno. Bez obzira na razlog zašto motociklisti to čine, ne isplati se dobiti udarac s leđa. Držite motocikl u brzini, pazite na ogledala i imajte na umu plan bijega, a pritom uvijek budite svjesni svoje okoline.

Ne predviđati poprečni promet

Dok se približavate zelenom svjetlu, previše vozača koje vidim ne provjerava lijevo i desno kako bi se uvjerili da je put čist prije nego što prijeđu raskrižje. Već tri puta sam primijetio da auto ne usporava, samo da je potpuno prošao kroz crveno svjetlo ispred mene. Da nisam provjerio i usporio, danas vjerojatno ne bih bio živ. Provjerite i ponovno provjerite oba smjera za svako raskrižje i budite spremni reagirati.

Ne korištenje pokazivača smjera

Želite biti predvidljivi u prometu. Drugi bi trebali znati vaše namjere i očekivati da se ponašate na način na koji biste željeli da se drugi ponašaju. Kada vozači mijenjaju trake bez korištenja žmigavaca, to povećava stres i rizik za sve oko vas. Sada ste nepredvidivi. Kršenje prava prolaska drugih je upravo ono što se događa kada promet oko vas ne može razumno predvidjeti što ćete učiniti. I bez obzira tko je kriv, vi ste ranjivi.

Vožnja u mrtvim kutevima

Čujem to iznova i iznova: "Ovaj mi je auto upravo presjekao put. Mora da mrzi motocikliste.”

Pogledajte u ogledalo prije nego okrivite druge. Toliko puta vidim vozače u mrtvim kutovima automobila. Tada okrivljuju vozača automobila što ih nije vidio. Mi smo najmanja vozila u prometu. Moramo se učiniti vidljivima i ne govorim o tome da nosimo jarko žuto banana odijelo kako bismo privukli pažnju. Budite namjerniji u pogledu toga gdje se vozite, postavite se tako da ne budete skriveni u prometu i dajte svima oko sebe najbolju priliku da primjete da ste tamo.

Ne gledate dovoljno daleko kroz zavoj

Kada se vozite u zavojima, vaše oči uvijek trebaju biti daleko ispred vašeg motocikla. Na taj način, ako vidite opasnost, imate vremena razmisliti o tome što ćete učiniti i odgovoriti. Previše vozača često gleda samo 10-tak metara ispred svoje prednje gume. Cilj je držati oči gore i gledati kroz skretanje kamo želite ići. Upotrijebite svoj periferni vid za upravljanje položajem u traci.

Samo pomicanje očiju nije dovoljno. Zamislite da izvadite jedno oko i zalijepite ga na bradu kacige. Usmjerite bradu kamo želite ići. To je okret glave. To omogućuje vašim zjenicama da ostanu u sredini glave, uzrokuje manje umora i daje vam širu perspektivu.

Približavanje žutim ili bijelim linijama

Dok prolazite kroz zavoje ulijevo, previše se vozača previše približi žutoj/bijeloj liniji. Ako automobil dolazi iz drugog smjera i morate promijeniti liniju, preblizu ste. Vaše tijelo ili motocikl nikada ne bi trebali prijeći tu granicu.

Postoji samo jedna okolnost u kojoj je prihvatljivo približiti se liniji i iskoristiti sav raspoloživi kolnik u svoju korist: kada nema nadolazećeg prometa i kada je otvoren kut. Budući da je to vrlo rijetko na vašoj omiljenoj vijugavoj cesti, potreban je novi način razmišljanja o odabiru linija. Izvana-sredina-vani ima više smisla. Počnite s vanjske strane skretanja kao i inače, ali idite samo do sredine trake umjesto do sredine ceste. Pod sredinom ne mislim na mrtvu točku, ali negdje na rubu od 90cm srednje trećine trake je mjesto gdje bi vaše gume trebale biti. Na ovaj način, čak i dok se naginjete u zavoj, vaša glava ili motocikl nikada neće prijeći preko žute ili bijele linije. Osim toga, s ovim pristupom, imat ćete više opcija usred skretanja u slučaju da se nešto dogodi. Moći ćete usporiti, ubrzati, skrenuti lijevo ili desno. Ako ste sve do iznutra, ograničavate svoje mogućnosti i time dodajete rizik.

Ne razumijevanje protuupravljanja (countersteering)

Pitajte 10 vozača što je protuupravljanje i vjerojatno ćete dobiti 10 različitih odgovora, zajedno s nekolicinom koji uopće ne vjeruju da je to stvarno ili relevantno. Ako želite ići desno, gurnite naprijed na desnom rukohvatu i motocikl će se nagnuti udesno, dakle ići desno. Isto i s lijevom. Guranje prema dolje je mit. Što su vam podlaktice paralelnije s tlom, to ćete biti učinkovitiji u zavojima. Nastavit ćete gurati sve dok ne postignete kut nagiba koji je potreban za zaokret na temelju vaše brzine i radijusa.

Ovo nije nešto u što morate vjerovati na temelju vjere ili autoriteta. Idite probajte i uvjerite se sami.

Također, dva rukohvata su povezana tako da je povlačenje lijevog rukohvata potpuno isto kao i guranje desne. Mnogo puta idući udesno povučem lijevo umjesto da gurnem desno jer moja desna ruka već drži gas i kočnice i ne želim je preopteretiti tako što moram upravljati.

Vozite brže od vaše vještine ili razine udobnosti

Kad vodim grupu prijatelja zavojitim cestama, svima prije početka vožnje kažem da je cilj stići do benzinske postaje na kraju ove ceste. Do tamo će trebati od 45 minuta do sat vremena. Vaš cilj je uspjeti. Nitko neće dobiti trofej za brži dolazak. Ako ja želim proći zavoj brzinom od 60 km/h, a ti si iza mene i želiš ga proći brzinom od 50 km/h, idi 50 km/h. Vi ste odgovorni za svoju sigurnost i samo vi trebate diktirati svoj tempo.

Pokušaj držati korak s drugim vozačima svodi se na ego. Pokušavate nešto dokazati drugima ili sebi. Pokušavam se uklopiti. Budi jedan od tipova. Pokažite drugima da ste dobar vozač itd. Nijedan od ovih stavova nema pozitivne rezultate. "Vozi se svojim tempom" dobra je stara izreka s razlogom.

Brzina dolazi prirodno s boljom tehnikom. Nastavite pohađati obuku više razine, prakticirajte ono što vas podučavaju i prirodno ćete moći prolaziti kroz zavoje malo brže bez dodavanja puno rizika. 

 

 

 

Izdvojeno za vas

 

 

NEOTEC-2-MATT-BLACK

NEOTEC 2 MATT BLACK

589,50 €
655,00 €
MATT-BLACK

SHOEI NXR MATT BLACK

341,00 €
487,14 €
ixs rukavice GLOVES SPORT RS-300 2

RUKAVICE iXS SPORT RS-300 2.0

155,70 €
173,00 €
J-CRUISE-2-ADAGIO-TC-5

J-CRUISE 2 ADAGIO TC-5

571,50 €
635,00 €
JACKET-TOUR-TRAVELLER-ST

JACKET TOUR TRAVELLER-ST

347,40 €
386,00 €