Quickshifteri: Jesu li sigurni, kako rade?

Quickshifteri: Jesu li sigurni, kako rade?

Vrijeme provedeno u mijenjanju brzina je vrijeme kada stražnji kotač nije pod pogonom. Vrijeme sa stražnjim kotačem bez pogona je izgubljeno vrijeme za natjecatelja. Na trkaćoj stazi, gdje su važne desetinke sekunde, to je problem.

Zato trkaći motocikli već dugo imaju quickshiftere (brze mjenjače) — koji, kao što ime implicira, omogućuju brzo mijenjanje stupnjeva prijenosa — kako bi se smanjilo vrijeme u kojem stražnja guma ne gura motocikl prema naprijed. Ponekad se trkaća tehnologija prenosi na motocikle koje vozimo na ulici. Je li doista važno uštedjeti djelić sekunde kada ubrzavate na autocesti za jutarnje putovanje na posao? Vjerojatno ne. Ali neki ljudi vole odmoriti ruku kvačila, neki vole high-tech osjećaj quickshiftera, a vjerojatno nekolicina voli pretvarati se da su MOTO GP zvijezde.

Bez obzira na razlog, quickshifteri se pojavljuju na sve više i više motocikala koje kupujemo i vozimo, pa pogledajmo kako to funkcionira.

Quickshifteri dolaze u dvije varijante. Jedna vrsta pomaže pri prebacivanju u viši stupanj prijenosa, a druga pomaže pri prebacivanju u viši i niži stupanj prijenosa. Prvo ćemo pisati o mjenjaču u viši stupanj prijenosa, jer je zajednički za obje vrste quickshiftera. Međutim, prije nego što uđemo u njih, pomoći će da razumijemo što se mehanički događa pri svakoj promjeni brzina.

Obično, na motociklu bez quickshiftera, vozač zatvara gas. Zatim vozač aktivira polugu spojke kako bi odvojio pogonski sklop od motora. Broj okretaja motora pada, a nakon što više nema snage koja teče kroz mjenjač, zupčanici unutar njega se rasterećuju, dopuštajući ručicama mjenjača da oslobode kombinaciju zupčanika koja se koristi. Vozač zatim okreće ručicu mjenjača kako bi odabrao sljedeći stupanj prijenosa, ponovno spaja pogonski sklop s motorom otpuštanjem poluge spojke i na kraju ponovno daje gas.

Quickshifter koji pomaže pri prebacivanju u viši stupanj prijenosa eliminira potrebno okretanje ručice za gas. Obično se to radi trenutnim isključivanjem iskre ili dovoda goriva u motor. Na motociklima s rasplinjačem, smanjenje goriva nije praktično, pa je isključivanje svjećicom najpraktičniji način prekida snage motora. Međutim, rezanje goriva preferirana je metoda iz niza razloga, od kojih je većina povezana s negativnim utjecajem slanja neizgorjelog goriva kroz motor i katalizator, tako da je to obično pristup za motore s ubrizgavanjem goriva.

Sada, naravno, druga polovica jednadžbe je prebacivanje u niži stupanj prijenosa. Nisu svi quickshifteri sposobni upravljati prebacivanjem u niže stupnjeve prijenosa, jer je proces malo drugačiji. Možda ćete čuti za quickshifter koji također upravlja nižim stupnjem prijenosa koji se naziva "autoblippers", i za to postoji dobar razlog. U nižem stupnju prijenosa, okretaji motora ne trebaju padati, oni zapravo moraju rasti. Umjesto da se na trenutak smanji snaga motora kao kod prelaska u niži stupanj prijenosa, broj okretaja motora se povećava! Motor je "blipped", kao što će mnogi vozači učiniti prirodno kada prebacuju stupanj prijenosa u niži stupanj ili dva kako bi se ujednačilo uključivanje stupnja prijenosa i kako bi se uskladile brzine pogona i pogonskih ploča u spojki.

Ako nikada niste koristili quickshifter, trebali biste znati nekoliko stvari o njima. Prvo, nisu automatski. Još uvijek morate znati kada trebate promijeniti stupanj prijenosa i morate sami aktivirati taj stupanj prijenosa. Drugo, obično najbolje rade bez ljudskog uplitanja, tako da pri prebacivanju u viši stupanj prijenosa gas mora biti otvoren, a pri prebacivanju u niži stupanj prijenosa mora biti zatvoren. To je u suprotnosti s onim što su mnogi jahači trenirali prije ovih jedinica, tako da može zahtijevati razdoblje prilagodbe. 

Također je važno znati da oni bolje funkcioniraju u višim stupnjevima prijenosa iz istog razloga zbog kojeg se vaši vlastiti prijenosi uglađuju u višim stupnjevima prijenosa: skok omjera je manji kako brojčano pomičete više stupnjeva prijenosa. Nadalje, ovisno o kojem se quickshifteru radi, oni mogu raditi jako dobro u jednom dijelu raspona okretaja, a u ostalim ne tako dobro. Ovisno o tome kako jedinice rade, ponekad postoji kompromis; ne dopuštaju svi sustavi da sve promjene budu glatke pri svim brzinama.

Sve češće ćete ih naći kao tvorničke ponude na motociklima koji nisu striktno trkaći motocikli - quickshifteri su se brzo proširili i na luksuzne touring motocikle. Konvencionalno mijenjanje stupnjeva prijenosa ima neke nedostatke, a brzi mjenjači, poput motocikala koji sami mijenjaju brzine, pokušavaju premostiti najbolje kvalitete obaju sustava.

 

 

Izdvojeno za vas

 

 

J-CRUISE-2-ADAGIO-TC-5

J-CRUISE 2 ADAGIO TC-5

571,50 €
635,00 €
NEOTEC-2-MATT-BLACK

NEOTEC 2 MATT BLACK

589,50 €
655,00 €
MT-Helmets-Atom-Quark-B5

MT Helmets Atom Quark B5

164,80 €
206,00 €
GT-AIR-2-APERTURE-TC-6

GT-AIR 2 APERTURE TC-6

619,20 €
688,00 €
sidi-VERTIGO-2

VERTIGO 2

249,60 €
312,00 €